Zespół Treatment of metal został założony we wrześniu 2010 roku.
W pierwszym składzie znaleźli się Tommy i Witek -ex Bestiar, Jarek- ex Warpath, Saathar – ex Distres, Wojtech – ex Silent Confusion.

W międzyczasie nie obyło się bez perturbacji osobowych włącznie z przerwami w działalności.

Po dłuższej przerwie w styczniu 2013 zespół się reaktywował. W obecnym czasie zespół działa na zasadzie projektu z racji udziału muzyków w innych zespołąch. Niemniej w miarę możliwości co jakiś czas ukazują się nowe wydawnictwa.

W obecnym momencie na dyskografię zespołu składają się:
+ 2011 + DEMO +
+ 2013 + RAISED AGAIN + ep
+ 2014 + EVOLUTION + full album
+ 2015 + BORN STUBBORN + ep
+ 2016 + THE LAST SACRIFICE + full album
+ INTO THE SYSTEM + full album (premiera lato 2017)